PAGEVIEWS

zondag 28 oktober 2012

Interview 1.


Interview James Veenhoff


Ik kom de woonkamer van James Veenhoff binnen. Hij is de oprichter van de ‘Amsterdam Fashionweek’.

James heeft verschillende prijzen gewonnen, zoals de IJ-prijs en de ‘De la mode , best fashion ambassador’ prijs . Nadat hij me een kopje thee heeft aangeboden, beginnnen we vrijwel meteen met het interview.


James, hoe oud ben je?
Ik ben 40.


Wil je later je kinderen stimuleren om iets in de mode te doen ?
Als ze dat zelf interessant vinden, dan ga ik dat natuurlijk stimuleren, maar het is niet per se een wens dat ze iets in de mode gaan doen of zo, nee.


Waar heb je gestudeerd?
Ik heb gestudeerd op Nijenrode, vroeger kon je daar naar school, het is een bedrijfskunde opleiding.
Het is in Breukelen. Maar het is nu veranderd, nu kan je er alleen nog naartoe voor een 'master opleiding'  (een vervolgopleiding van iets anders), maar ik heb er dus vroeger nog gezeten toen je er nog 'bachelor' kon doen. Daarna studeerde ik aan de VU, hier in Amsterdam. Daar heb ik antropologie gestudeerd. Daar leer je veel van de culturen, rituelen en bevolkingsgroepen. Dus ik ging eigenlijk van heel erg zakelijk naar helemaal niet zakelijk met mijn studie. En dat was erg leuk.


Hoe ben je eigenlijk op het idee gekomen om de 'Amsterdam Fashionweek' op te richten?
Nou, het was er nog niet. Er was wel al een heleboel mode in Amsterdam, maar meer van die culturele mensen, het was allemaal heel moeilijk, heel overdreven. Het werd een beetje als kunst beschouwd. Ik werkte toen bij een kledingmerk, we verkochten onder andere Blue Blood . We vonden onszelf heel goed. Maar we verkochten veel dure merken, en die konden we niet zo goed kwijt op de bestaande modebeurzen. Die hadden meer interesse in meer dagelijkse kleding, zoals Mexx of
Tommie Hilfiger. En de fashionweken in het buitenland, die waren dan meer van de echte couture, hele grote dingen enzo. Dus toen kwamen we bij de Fashionweek. Die biedt inspiratie en je kan als jong talent je mode showen. Het is 2 keer per jaar, de zomercollectie en de wintercollectie . De meeste ontwerpers die hun kleren laten zien zijn Nederlands, maar er zijn ook wel wat buitenlandse merken die een modeshow geven.


Wilde je vroeger als kind ook al iets met fashion doen?
Nou, als ik nu terugdenk, heb ik vroeger wel een keer wat getekend, gek genoeg. Maar ik weet niet waar dat vandaan komt, hoor. Ik ben niet een hele erge crea-bea ofzo. Maar ik ben meer geinteresseerd in Logo’s. In lettertype’s en dat soort dingen. Ik heb vroeger dus wel wat getekend, maar ik had niet dat ik later echt iets in de mode wou doen. Het kwam eigenlijk uit het niets!

 

Ben je vaak bij een modeshow geweest?

Ik ben heel erg vaak bij een modeshow geweest! Sowieso 100, en misschien wel meer !

 

En ook bij shows van grote merken?

Buiten de Amsterdam Fashionweek ga ik meestal naar de New York Fashionweek, daar ging ik dan op bezoek. Het is natuurlijk een hele grote modestad. Maar hij is eigenlijk heel erg vergelijkbaar met die van ons. Het is wel iets groter dan wij, maar wij zijn wel wat creatiever . Wij hebben een leuker programma. En ik ben ook wel eens in Parijs geweest, daar ben ik naar een show geweest van Viktor & Rolf, dat is wel een groot merk. Het was een beroemde collectie, de upside down collectie. Het is heel leuk, want alles is dus ondersteboven! Bij de benen is het dan heel smal en aan de bovenkant een grote hoepel. Ze begonnen ook met het einde van de show en gingen zo van achteren naar voren!

 

Heb je zelf een keer een kledingstuk ontworpen?

Nou, niet meer dan een keer een print op een T-shirt. Ik weet wat ik wel en wat ik niet kan, en ik ben duidelijk geen ontwerper.

 

Wanneer en waarom heb je het ‘House of Denim opgericht?

Ik was dus bezig met de Fashionweek en we hadden een doel. We wilden Amsterdam op de kaart zetten als een leuke mode-bestemming. Voor Nederland zijn we wel al ‘de’ modestad. Maar internationaal zijn we niet echt meteen een modestad. Maar wat weinig mensen weten, is dat Amsterdam een enorme jeans-stad is. De mensen dragen hier heel veel jeans en er zitten hier ook heel veel grote jeansbedrijven. Zoals G-star, Tommie Hilfiger en Levi’s. En toen dacht ik, nou dat is wel heel bijzonder en we hebben veel kansen hier omdat we zoveel grote jeansbedrijven hier hebben. Maar jeans is heel vervuilend om te maken en dat wordt dus ook lekker in die lage-lonen-landen gemaakt zoals China, en daar blijft een heleboel afval over. Want sommige mensen vinden het leuk om een broek te hebben die al een beetje is versleten, en om dat te doen komt er veel afval. Dat vonden wij niet zo eerlijk, dus weet je wat, dan gaan we die kansen bij elkaar doen en het is hele leuke industrie, maar er wordt niemand voor opgeleid. Dus toen dacht ik , nou dan gaan we dat eens doen dan! De Jeans-school is een onderdeel van het House of Denim.

 

En het House of Denim is een gebouw?

Nou we hopen op een gebouw, maar het is nu gewoon een stichting. Maar de jeans-school heeft wel gewoon een schoolgebouw met naaimachines en alles.

(Wil je precies weten wat de Jeans-school nou eigenlijk is en hetzelfde over het House of Denim? Kijk dan eens op google, er is heel veel over te vinden!  www.google.nl )

 

Wat is je favoriete kledingstuk?

Dat is makkelijk, een spijkerbroek natuurlijk!

 

En je kledingstijl?

Nou, een blousje , een spijkerbroek en van die laarzen. Dat is wel een beetje mijn stijl .

 

Heb je zelf nog goede tips voor mij om beroemd te worden in de mode?

Het is heel grappig, mensen denken altijd, ”de mode, het is heel moeilijk om daar tussen te komen, tussen die mensen”. En als je niks doet, dan is het ook heel moeilijk. Maar ik heb dus als totale buitenstaander de Fashionweek opgericht, en nu ken ik toch wel heel veel mensen die wel in de scene zitten. En die kennen mij ook. Het gaat er gewoon om dat je voor die mensen zichtbaar bent. Sommigen hebben geen tijd voor je, maar een heleboel mensen wel! Zeker als je het via via vraagt, maken ze wel tijd voor je vrij. Maar om een beetje bekend te worden, dan moet je er voor zorgen dat mensen die je niet kent je blog gaan lezen!

 

Aan wie wil je me voorstellen voor het volgende interview?

Zeg maar wie je wilt, dan stuur ik ze meteen een smsje!

(Dit is voor de lezers nog geheim, want anders weten ze meteen al wie ik ga interviewen en is de spanning er af ;-)

 

 

James, heel erg bedankt voor dit leuke interview! Jij was de eerste die ik mocht interviewen en ik had er heel veel plezier in. Ik kijk uit naar mijn volgende interview! En voor de lezers,

 

STAY TUNED.

 

De Hoofd Editor van Listen to the Fashion.

 

 


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten